Er zijn verschillende manieren om uw perfecte medewerker te vinden. Veel bedrijven beginnen met interne werving. Als u geen ruimte heeft voor een interne recruiter, kunt u de hulp inroepen van een bureau of een freelancer. Elke optie heeft zijn voordelen, en een keuze voor de ene optie sluit de andere niet noodzakelijkerwijs uit. Deze blog neemt je mee door de verschillende rekruteringsopties en laat je misschien zelfs kennismaken met een geheel nieuwe rekruteringsstrategie!
Waarom kiezen voor interne rekrutering?
Als het om in-house recruitment gaat, kunnen we twee verschillende benaderingen onderscheiden. De keuze tussen beide hangt vooral af van het budget van uw bedrijf. Wanneer een manager die ook verantwoordelijk is voor vele andere taken in een bedrijf de werving op zich neemt, spreken we van een “Hiring Manager”.
Voordelen van het gebruik van een wervingsmanager
- Financieel. Deze persoon wordt al betaald door het bedrijf, er zijn dus geen extra kosten aan verbonden.
- Cultuur. De rekruteringsmanager is zeer bekend met de bedrijfscultuur en kan daarom een kandidaat kiezen die gemakkelijker bij hem past.
Nadelen van het gebruik van een rekruteringsmanager
- Financieel. Rekrutering kost tijd. Tijd wegnemen van iemands eigenlijke taken kan meer kosten dan het oplevert.
- Expertise. Het lijkt misschien eenvoudig, maar rekruteren is een heel specifieke vaardigheid. Gebrek aan expertise kan ertoe leiden dat u de verkeerde mensen voor de baan misloopt of zelfs inhuurt.
In-house rekrutering kan ook door een gespecialiseerd team gedaan worden. Vaak ligt dit op het bureau van de HR-manager. De HR-manager kan de leiding hebben over een rekruteringsteam of zal dit doen naast andere HR-taken.
Voordelen van het gebruik van een intern rekruteringsteam
- Controle. Elk onderdeel van het proces ligt in jouw handen.
- Aanpassing. Als essentieel onderdeel van het team zullen zij in staat zijn om mee te groeien met de veranderingen die elk bedrijf doormaakt, en het aanwervingsproces hierop aan te passen.
Nadelen van het gebruik van een intern rekruteringsteam
- Financieel. Het inhuren van een fulltime medewerker is erg duur.
- Expertise. Elke klus is anders en heeft andere contacten nodig. Uw HR-manager kan wellicht een goede officemanager vinden, maar heeft moeite met een hogere managementfunctie.
Waarom kiezen voor een recruitmentbureau?
We hebben gekeken naar de voor- en nadelen van interne werving. Als u zich hierdoor realiseert dat u dit onderdeel van uw bedrijf liever uitbesteedt, heeft u verschillende mogelijkheden. De eerste werkt samen met een wervingsbureau.
Hoe werkt het? Er is een enorm aantal wervingsbureaus; multinationals, intermediaire lokale bureaus en kleinere boetiekbureaus die zich op een specifieke markt richten. U kunt met hen op positie-tot-positie-basis samenwerken of uw volledige rekruteringsproces uitbesteden.
Wat je ook kiest, de manier waarop ze werken zal erg op elkaar lijken. U introduceert een functie en het wervingsbureau presenteert een lijst met geschikte kandidaten. Wanneer u besluit een van deze kandidaten in dienst te nemen, zal het wervingsbureau een commissie in rekening brengen. Deze commissie bedraagt doorgaans een percentage van het jaarloon van de kandidaat.
Voordelen van het gebruik van een wervingsbureau
- Expertise. Rekruteren is wat ze doen. Hierdoor bespaar je veel tijd en is je vacature sneller gevuld.
- Contacten. Zij beschikken over een database met kandidaten en contacten in uw markt. Hierdoor vergroot u de kans op het vinden van de ideale werknemer.
Nadelen van het inschakelen van een wervingsbureau
- Cultuur. Een recruiter voor een bureau zal meestal voor veel bedrijven werken. Het inzicht in wat uw bedrijf nodig heeft zal daarom altijd ontbreken ten opzichte van een eigen medewerker.
- Financiën. Het inschakelen van een wervingsbureau kan erg duur worden.
Waarom kiezen voor een freelance recruiter?
Het nadeel van het werken met een rekruteringsbedrijf kan het gebrek aan betrokkenheid bij de cultuur van uw bedrijf zijn. Hoe kan iemand die niet bij jou werkt, weten welke persoon het beste bij jou past? Een freelance recruiter kan een uitkomst zijn.
Voordelen van het gebruik van een freelance recruiter
- Cultuur. Een freelance recruiter kan onderdeel worden van jouw bedrijf en daardoor de cultuur veel beter begrijpen.
- Expertise Een freelance recruiter kan zich specialiseren in de branche waarnaar u op zoek bent, waardoor u betere kandidaten krijgt.
Nadelen van het gebruik van een freelance recruiter
- Tijd. Het kost tijd om de juiste recruiter voor jouw bedrijf te vinden. Het kan zijn dat je meerdere recruiters moet interviewen en ermee moet samenwerken voordat je de juiste match hebt.
- Financiën. Aan goede freelance recruiters hangt een prijskaartje dat je misschien niet bereid bent te betalen.
Wat als je het beste van beide werelden zou kunnen hebben?
Zoveel verschillende opties en allemaal met hun voor- en nadelen. Maar wat als je alles zou kunnen hebben? Wat als u zou kunnen samenwerken met een bureau dat als freelance recruiter werkt, maar u geen tijd en geld kost? HirePort is misschien precies wat u zoekt!
HirePort zorgt ervoor dat uw bedrijf waarde hecht en dat de functie die u aanbiedt op de best mogelijke manier wordt gepresenteerd. Zo weten recruiters naar welk type kandidaat ze moeten zoeken en hoef jij je verhaal maar één keer te vertellen. Alleen de beste onafhankelijke recruiters worden door HirePort geselecteerd en krijgen de kans om hun beste kandidaten voor te stellen.
Elk onderdeel van het wervingsproces wordt eenvoudig gemaakt door het HirePort-platform. Interviewprocessen, communicatie, planning, beoordelings- en feedbackloops; het gebeurt allemaal automatisch. Dit betekent dat u minder tijd hoeft te besteden aan het jagen en meer tijd aan het inhuren van mensen. Bezoek het voor werkgevers gedeelte van onze website om te zien wat HirePort voor u kan betekenen!