5 redenen waarom tech-kandidaten zich tot recruiters wenden

bijgewerkt op 1 juli 2021

De technische wereld is niet zoals iets anders. Als tech-kandidaat ben je een van de meest gevraagde werknemers ter wereld, maar toch weten maar heel weinig mensen wat je doet. Tech-kandidaten hebben de neiging om vaker van rol te wisselen dan anderen, en wisselen ongeveer elke twee jaar. Toch zijn ze waarschijnlijk niet zo bekend met wat een vacaturesite is. Dat is niet nodig. Ze kunnen er vrijwel op rekenen dat ze elke keer dat ze inloggen op LinkedIn een nieuwe kans in hun inbox krijgen. Maar ze kunnen er ook vrijwel op rekenen dat de persoon die dat bericht schrijft, de rol die hij hen probeert te verkopen niet begrijpt.

Navigeren door de arbeidswereld als tech-kandidaat is gewoon anders – en overspoeld. Het is dan ook geen verrassing dat 90% van de tech-kandidaten zegt dat ze zich tot een recruiter zouden wenden als ze klaar zijn om hun volgende carrièrestap te maken. Het is essentieel geworden voor zowel kandidaten als werkgevers om zich tot gespecialiseerde recruiters te wenden om hen te helpen navigeren door deze bijzondere wereld.

1: Te veel kansen

Volgens CareerBuilder ontvangen specialisten in de tech-industrie wekelijks tot 32 berichten op LinkedIn. Dat zijn ruim vier berichten per dag. En zelfs als u geen specialist bent, heeft LinkedIn ontdekt dat tech-kandidaten over het algemeen meer dan het dubbele aantal berichten en reikwijdten ontvangen dan gemiddeld. Hoewel dit klinkt alsof het het zoeken naar een nieuwe rol gemakkelijk maakt, is dat niet het geval. Wat het wel oplevert, is tijdrovend en overweldigend. Meer dan 70% van de tech-kandidaten wil horen over nieuwe kansen, maar niemand wil gebombardeerd worden. Recruiters zijn een manier voor tech-kandidaten om een buffer te hebben waardoor alleen de kansen waarover ze willen horen, hen bereiken.

2: Het vinden van kansen

Het lijkt een paradox: de ene reden is te veel kansen en de volgende reden is het vinden van kansen. Het is omdat de uitdaging het vinden van de juiste kans is. Het is voor bedrijven zo moeilijk geworden om tech-kandidaten te vinden dat velen helemaal zijn gestopt met het gebruik van traditionele rekruteringsmethoden. Wat we nu ontdekken is dat bedrijven uitsluitend via recruiters zijn gaan werken. Recruiters zijn nu vaak de eerste, en soms de enige, mensen die op de hoogte zijn van nieuwe kansen bij hoog aangeschreven bedrijven, en toptechkandidaten weten dit. Ze weten dat deelname aan het netwerk van een recruiter betekent dat ze als eerste toegang hebben tot die kansen. Ze weten ook dat ze niet naar die mogelijkheden hoeven te zoeken; hun recruiters zullen contact met hen opnemen.

3: Nichevaardigheden

Python, Kotlin, Java, NodeJS, Swift, SQL. Je zou moeten weten wat dat betekent als je met tech-kandidaten werkt, maar helaas doen veel mensen die contact opnemen met tech-kandidaten en hen zelfs interviewen, dat gewoon niet. Kandidaten die aan de mensen die hen proberen te beoordelen moeten uitleggen wat ze überhaupt doen, is op zijn zachtst gezegd frustrerend. Het is gebleken dat het op één na grootste probleem dat tech-kandidaten hebben bij het aannemen van personeel, is dat ze worden geïnterviewd en gecontacteerd voor functies die niet eens aansluiten bij hun vaardigheden. Dit is waar tech-recruiters anders zijn. Het zijn specialisten. Ze kennen hun branche. Ze weten wat mensen in de branche doen. Zij zijn niet de mensen die iemand gaan vertellen over een geweldige front-end rol als datawetenschapper.

Naast het begrijpen van de feitelijke vaardigheden, zijn recruiters op de hoogte van de branchekennis. Hun rijkdom aan kennis varieert van wat marktgerelateerde salarissen zijn, tot welke bedrijven het goed doen, tot welke bedrijven veel personeel hebben dat ontevreden is en tot welke vaardigheden steeds meer vraag komt. Het benutten van hun branchekennis is een grote trekpleister voor kandidaten, en dat zou ook voor werkgevers moeten gelden.

4: Netwerken en langetermijnrelaties

Tech-recruiters bouwen langdurige relaties op met werkgevers en met kandidaten, en deze relaties helpen alle betrokkenen. Ze beschikken over uitgebreide netwerken in de hele branche.

Voor werkgevers betekent dit dat hun recruiter hun onmiddellijke functie-eisen begrijpt, maar ook de nuances van hun bedrijf. Het betekent dat zij kandidaten voorgelegd krijgen die passen bij hun cultuur, hun team en die over de juiste technische vaardigheden beschikken. Maar belangrijker nog: recruiters beschikken over een netwerk van kandidaten die ze al hebben gescreend en leren kennen.

Als je als kandidaat elke dag LinkedIn-berichten ontvangt met kansen die waarschijnlijk niet relevant zijn, is het verfrissend om met iemand te werken die echt begrijpt wat je zoekt in een functie en een bedrijf. Techkandidaten weten dat ze altijd de mogelijkheid hebben om een stap te zetten en dat ze kunnen wachten tot de juiste kans zich voordoet. Door een relatie met recruiters te hebben, hoeven ze niet op die mogelijkheid uit te kijken of hun 32 wekelijkse LinkedIn-berichten door te lezen. Hun recruiter zal die mogelijkheid voor hen vinden.

5. Eenvoud

Ik heb genoemd wat het op een na grootste obstakel is dat kandidaten tegenkomen bij het aannemen van personeel, maar het grootste obstakel: gewoon geen feedback krijgen. Dit simpele ding kan, samen met andere eenvoudige logistiek, enorm veel tijd en moeite kosten voor zowel kandidaten als werkgevers. Recruiters maken alles eenvoudiger voor iedereen. Als je feedback wilt, neem je contact op met je recruiter. Als u een nieuwe afspraak wilt maken, neemt u contact op met uw recruiter. Als je wilt onderhandelen over een beter salaris, neem dan contact op met je recruiter. De eenvoud voor een kandidaat om één aanspreekpunt te hebben is ontzettend waardevol. En andersom hebben werkgevers ook maar één aanspreekpunt tussen henzelf en de verschillende kandidaten waarmee ze te maken hebben. Het is gewoon eenvoudiger. Opkomende technologie wordt ook omarmd door tech-recruiters, wat deze eenvoud nog een stap verder brengt. Met Hire Port kunnen werkgevers bijvoorbeeld niet alleen het netwerk van één recruiter aanboren, maar dat van een hele groep, zonder de eenvoud te verliezen, omdat het allemaal beknopt wordt beheerd op één centraal platform.

De technologie-industrie is een steeds evoluerende wereld op zichzelf. Navigeren door deze wereld met iemand die het landschap kent, maakt het allemaal een stuk overzichtelijker. Tech-recruiters begrijpen deze wereld beter dan de meeste anderen. Zij begrijpen de genuanceerde vaardigheden, de bedrijven die daarin opereren en kennen de juiste mensen voor die bedrijven. Op dezelfde manier weten de juiste kandidaten dat recruiters dit allemaal doen. De eenvoud, kansen, het netwerk en de kennis die tech-recruiters kunnen bieden, maakt het geen verrassing dat werkgevers zich uitsluitend tot hen wenden, en dat 90% van de kandidaten dat ook is.