De magie van een succesvol rekruteringsproces: tips van de experts

bijgewerkt op 31 mei 2023

Wat als we u vertelden dat er een geheim recept bestaat voor het vinden van de perfecte kandidaat voor uw team? Het vergt een beetje tijd, aandacht voor detail en luisteren naar input uit de markt. We hebben een aantal deskundige inzichten gekregen uit een intrigerende discussie, waarvan we denken dat ze uw rekruteringsspel kunnen veranderen ????️

De hele discussie zien? Bekijken.

Het perfecte profiel zit in de details

Een van de belangrijkste hoogtepunten uit het gesprek is het belang van een gedetailleerde functiebeschrijving.

“De details van de baan zijn erg belangrijk, maar ook aan wat voor projecten gaan ze werken? Gaan ze iets nieuws vanaf nul bouwen of een bestaand project onderhouden? Zullen ze brainstormen over bepaalde features?” – Zegt Esther, Recruiter Relations Manager bij HirePort.

Denk hier eens over na: wat heeft het voor zin om een groep kandidaten aan te trekken die niet geschikt zijn voor de specifieke kenmerken van de functie waarnaar u op zoek bent? Schroom dus niet om specifieke details uit de weg te gaan. Potentiële kandidaten waarderen transparantie.

Wat is uniek aan uw organisatie?

Hoewel functies van cruciaal belang zijn, speelt de bedrijfscultuur een gelijke rol bij het aantrekken van de juiste match. Het is belangrijk om te benadrukken wat uw bedrijf een betere keuze maakt in vergelijking met de rest.

“Wat zijn de voordelen van werken bij jouw bedrijf en niet bij bedrijf B? Omdat het net uit de markt komt. De inhoud moet overeenkomen. Je moet cool denken: dit is waar ik voor ga werken, dit is waar ik aan ga werken of dit is waar ik voor ga werken. Bovendien: wat voor bedrijf? , daar kies jij natuurlijk ook voor.”

Wees eerlijk in uw feedback

Wat onderscheidt goede recruiters van geweldige recruiters? Eerlijkheid! Volgens onze experts:

“Wat kunnen bedrijven leren van recruiters? Vooral heel eerlijk zijn. Het is soms moeilijk. Je bevindt je nu al jaren in de categorie slecht nieuwsgesprekken. Nou, de afwijzingen zijn niet jouw schuld. Zeg dan ja, precies.” zegt Esther.

Constructieve feedback kan kandidaten helpen hun vaardigheden te verbeteren en hun verwachtingen beter op elkaar af te stemmen. Het is dus essentieel om transparant en constructief te zijn bij het geven van feedback.

Het bouwen van een constructieve inkooppijplijn

“Het afwijzen van kandidaten… met de juiste reden en om de volledige reden is eigenlijk nog steeds bouwen aan een constructieve werving van nieuw talent.”

Hier is een onverwachte rekruteringstip: zelfs als je wordt afgewezen, kun je op een constructieve manier met de zaken omgaan. Wees open over waarom de kandidaat deze keer geen match was, maar houd de deur open voor mogelijke toekomstige functies.

Geef prioriteit aan communicatie, snelheid en procesbeheer

“Snelheid, communicatie, procesbeheersing, vacatureteksten, samenwerken, goed kunnen luisteren, marktkennis opdoen… het is een hele lijst.”

Inderdaad! Om de inzichten van onze experts samen te vatten, volgen hier hun belangrijkste aanbevelingen:

  • Verbeter de snelheid van het wervingsproces.
  • Communicatie is de sleutel! Houd kandidaten in alle fasen op de hoogte.
  • Ontwikkel een krachtig procesmanagement.
  • Schrijven van informatieve en gedetailleerde vacatureteksten.
  • Werk samen en luister naar feedback van alle belanghebbenden.
  • Voortdurend marktkennis opdoen.

Klinkt als een flinke lijst, maar het nemen van deze stappen zou uw wervingsproces aanzienlijk verbeteren.

In de wereld van recruitment is elke interactie van belang, elke communicatie telt. Vergeet niet dat u niet alleen een kandidaat aanneemt; u bouwt ook aan de reputatie van uw organisatie. Zorg er dus voor dat elke stap telt.

Geïntrigeerd door deze inzichten? Blijf ons volgen voor meer tips van het HirePort-team.